de zeven nieuwe wereldwonderen

Wat zijn nu precies de zeven nieuwe wereldwonderen?

De mensheid is altijd fan geweest van lijstjes met daarop vergelijkingen van dingen. De snelste, de hoogste, de mooiste… Daarom is er door mensen gediscussieerd over wat nu als nieuwe wereldwonderen mag worden verstaan. Voor het gemak zijn we van een getal van zeven uitgegaan, omdat men dit aantal in de oudheid ook gebruikte en zeven is en blijft natuurlijk een magisch getal.
Het woordje nieuwe is niet iets wat je geheel letterlijk moet opvatten. Nieuwe is niet bedoeld in de zin van spiksplinternieuwe bouwwerken van de mens. Het is bedoeld om aan te geven dat het niet om de zeven wonderen van de Grieken gaat. Bovendien, met nieuw wordt ook bedoeld dat deze bouwwerken nog bestaan. Het woordje nieuw is misleidend, omdat een aantal hiervan stammen uit het begin van onze jaartelling. Het enige echte “nieuwe” wereldwonder is Christo Retendor beeld.

Er is een lijst me daarop de zeven nieuwe wereldwonderen. De lijst is het resultaat van een verkiezing. Het initiatief ertoe werd in 2001 genomen door de Zwitserse New7Wonders Foundation.
Van de zeven oude wereldwonderen staat er nog slechts één overeind en daarom wilde met met een lijst met zeven intacte gebouwen komen. Er werden ruim tweehonderd bestaande monumenten geselecteerd, waaruit het publiek een keuze kon maken. Volgens een telling hebben ruim 100 miljoen mensen gestemd.

Onder genomineerden die niet verkozen zijn, zijn onder andere de Akropolis, het Alhambra in Spanje, Angkor in Cambodja, de Eiffeltoren in Parijs, het Vrijheidsbeeld in New York, Stonehenge en het Sydney Opera House in Australië.

Onderstaand vind je de lijst van wereldwonderen die wel verkozen zijn:

1. Chichen Itza
2. Colosseum
3. Taj Mahal
4. Chinese Muur
5. Rotswoningen in Petra
6. Machu Picchu
7. Cristo Redentor
De zeven nieuwe wereldwonderen

De zeven nieuwe wereldwonderen

Deel dit met je vrienden!