Colossos van Rhodos

Colossos van Rhodos 282 v. Chr.

De colossos van Rhodos is een 32 meter hoog bronzen beeld van de zonnengod Helios in de haven van Rhodos. De Colossos was gelegen aan de ingang van de haven van Rhodos. Het was gebouwd ter ere van de herdenking van de grote overwinning van Rhodos (305 – 304 v.Chr.). Rhodos was belegerd geweest door de Antigonen. Nadat vrede gesloten werd in 304 v. Chr. Lieten de Antigonen veel materieel achter. Het volk van Rhodos heeft dit verkcoht en hiermee werd de bouw van de Colossos van Rhodos bekostigd. De bouw duurde 12 jaar en het beeld kwam uiteindelijk in 292 v. Chr. gereed. In 226 v. Chr. was het beeld vernietigd door een aardbeving. Het is daarna 900 jaar onaangeroerd blijven liggen. In 654 n. Chr. werd het door het Arabische leger in stukken gehakt en als schroot verkocht.

Colossos van Rhodos

Schilderij van de Colossos van Rhodos

De sokkel van het beeld was gemaakt van wit marmer. Het beeld zelf was opgebouwd uit een ijzeren raamwerk waarover het brons was aangebracht. Dezelfde bouwconstructie was eeuwen later ook voor de constructie van het Vrijheidsbeeld gebruikt! Rond het hoofd bevond zich een krans van vlammen, waaronder zijn losse krullen leken te verbeelden dat de wind ermee speelde. Het gezicht van de Colossos van Rhodos was als dat van een engel en had licht geopende lippen. De vingers van het beeld waren zo breed dat maar weinig mensen hun armen om de duimen van het beeld konden slaan.

Het beeld heeft uiteindelijk maar 56 jaar gestaan. Het was het jongste wereldwonder, dus het laatste gebouwd. Het is goed te verbeelden hoe het beeld eruit gezien moet hebben als we kijken naar het Vrijheidsbeeld in de haven van New York. Alleen hoe moeilijk zou het geweest moeten zijn om het in die tijd te bouwen met de materialen en technieken van toen.

Deel dit met je vrienden!