De Piramide van Cheops

Piramide van Cheops 2600 v.Chr.

De piramide van Cheops is een grafmonument ter ere van farao Khufu (Cheops), gebouwd omstreeks 2600 v. Chr. Het is het grootste solitaire gebouw ooit gebouwd en tot de 19e eeuw was het ook het hoogste gebouw ooit. Het was zelfs 43 (!) eeuwen het hoogste gebouw ter wereld.  Farao Cheops heeft het laten bouwen als een graf voor zichzelf. Het heeft ongeveer 20 jaar geduurd om de piramide te bouwen.

Piramide van Cheops

Piramide van Cheops, zoals hij er nu uitziet

De piramide is gelegen bij Giza, een dodenstad van het oude Memfis (huidige Caïro). De piramide van Cheops ligt aan de Westoever van de Nijl. Deze oever staat voor de ondergaande zon en de dood.

De piramide heeft een gewicht dat geschat wordt op 5 miljoen ton. De piramide is gebouwd met ongelooflijke precisie, vooral als we realiseren dat mensen in die tijd geen beschikking hadden over nauwkeurige instrumenten. Oorspronkelijk was de piramide 146,6 meter hoog, met zijden van 229 meter lang, met een hellingshoek van ongeveer 51 graden. De geografische afwijking ten opzichte van het noorden is minimaal. Alle zijden liggen loodrecht op de verschillende windstreken. De maximale afwijking in lengte van de zijden is 0,1%, iets wat men tegenwoordig nog maar amper bereikt. Het maximale afwijking in hoogte van de fundering is nog geen 2 centimeter. De piramide van Cheops is opgebouwd uit ongeveer 2,3 miljoen steenblokken, elk met een gewicht van 2,5 ton. Men zegt als je alle stenen opstapelt tot een muur van 3 meter hoogte, dat je Frankrijk zou kunnen ommuren met een muur van 30 cm dik!

De ingang naar de graftombe ligt aan de noordzijde. De graftombe zelf ligt in het midden. De sarcofaag is gemaakt van rood graniet. Deze is maar 1 cm smaller dan de ingang. Het binnenste van de piramide bestaat uit een gang die afdaalt. Via deze gang kom je onder andere in de koninginnenkamer en de grote galerij met op het einde de koningskamer.

Het is niet bekend hoe de blokken op hun plaats zijn gelegd, hier zijn verschillende theorieën over. Er wordt onder andere gedacht aan hellingen waarop de stenen werden gesleept. Andere theorieën gaan over steigers en zelfs scharnierende hefbomen. Bijna iedereen denkt dat de piramides zijn gebouwd door slaven, maar hier is niets van waar, hij werd gebouwd door ingehuurde arbeiders die in de buurt woonden. Veel daarvan waren seizoenarbeiders, omdat ze in de zomer niet op het land konden werken omdat de Nijl dan overstroomde.

Het is het enige wereldwonder dat de tijd heeft doorstaan. Het bijzondere is dat het het alleroudste wereldwonder is maar dus nog steeds bestaat. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken zijn niet alle piramides wereldwonderen. Alleen de piramide van Cheops wordt gerekend tot de wereldwonderen.

Deel dit met je vrienden!