De vuurtoren van Pharos

De vuurtoren van Pharos in Alexandrië (gebouwd tussen 297-283 v.Chr.)

De vuurtoren van Alexandrië was een enorme vuurtoren op de oostkaap van het eiland Pharos bij Alexandrië. Dit eiland is nu een uitsteeksel van de stad Alexandrië. Het was de allereerste vuurtoren ooit op de wereld. Destijds was was het na de piramide van Cheops het hoogste gebouw ter wereld. De toren zou ongeveer 110 tot 140 meter hoog zijn geweest. Ergens in het begin van de veertiende eeuw is de toren verwoest door een aardbeving. In 1994 zijn met een expeditie delen van deze toren in de zee gevonden.

Vuurtoren van Pharos in Alexandrië

Vuurtoren van Pharos in Alexandrië

Uit geschriften is gebleken dat de toren met wit marmer was bekleed. Er stonden zelfs spiegels op de toren om schepen te verbranden voordat ze de kust bereikten. De spiegels werden overdag gebruikt om schepen te gebeleiden door middel van weerkaatsing van zonlicht. ‘s Nachts werd een grote vlam weerkaatst in de spiegels. Het vuur had maar liefst een bereik van 35 kilometer. Op de top van het gebouw zou een beeld van poseidon de top hebben bekroond. De bouwstijl van de toren was eerder hellenistisch te noemen dan Egyptisch, want Alexandrië behoorde in die tijd tot de Grieken.

 

 

Door de vele aardbevingen door de tijden heen is de vuurtoren verwoest. Door de Mamelukken zijn de stenen gebruikt voor de bouw van een fort. Dit middeleeuws fort stond precies op de plaats van de vuurtoren.

Van de zes wereldwonderen die niet meer aanwezig zijn was de vuurtoren de laatste die verdwenen is. Maar hoe dan ook, overal ter wereld zijn daarna vuurtorens ontstaan. Hiermee blijft de vuurtoren van Pharos herinnert.

Deel dit met je vrienden!