Hangende tuinen van Babylon

Hangende tuinen van Babylon 8e – 6e eeuw v. Chr.

De hangende tuinen van Babylon zijn gebouwd binnen de muren van het koninklijk paleis van Babylon in het huidige Irak. De tuinen moeten gelegen hebben aan de oostelijke oever van de Eufraat, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Bagdad. De tuinen moeten ruim 250 jaar hebben gestaan.

Hangende tuinen van Babylon

Schilderij van de hangende tuinen van Babylon

Men twijfelt nog steeds over de precieze locatie van de tuinen. Meer recente archeologische onderzoeken hebben de fundamenten van het paleis blootgelegd en andere opgravingen hebben terrasachtige tuinen met irrigatiesystemen blootgelegd. Echter, een Griekse geschiedschrijver stelt met zekerheid dat de tuinen dicht aan de oevers van de Eufraat waren gelegen. Dit lijkt ook veel waarschijnlijker in verband met de irrigatie. De locatie van het paleis ligt namelijk enkele honderden meters van de rivier. Vlakbij de Eufraat zijn muren van 25 meter dik vlakbij de rivier gevonden, wat aannemelijk maakt dat de tuinen vanaf de rivier tot aan het paleis liepen.

De toegang tot de tuinen liep schuin aan, zoals een heuvel. Het waren meerdere opeenvolgende terrassen, helemaal vol met exotische bomen, planten en bloemen. Het geheel werd geïrrigeerd door middel van een ingenieus systeem van waterpompen dat water pompte uit de Eufraat. Deze pompen waren goed verdekt, zodat je ze in de tuinen niet kon zien. Het geheel van tuinen was gebouwd op een groot aantal kolommen, vanaf de grond af zouden dit meerdere lagen kunnen zijn geweest. De planten hingen over de randen heen en wortels kwamen naar beneden. Vandaar de naam de hangende tuinen van Babylon.

Cynici beweren dat de tuinen nooit hebben bestaan en dat ze uit de fantasie zijn ontstaan van een aantal Griekse schrijvers.

Deel dit met je vrienden!