Mausoleum van Halicarnassus

Mausoleum van Halicarnassus 350 v.Chr

Een mausoleum van Halicarnassus is een graftombe. Deze graftombe is gebouwd voor Mausollos, de heerser van Klein-Azië. De omtrek van het mausoleum was 125 meter. Het is gebouwd door zijn zuster en vrouw Artemisia II. Op de top bevond zich een piramideachtige constructie met een strijdwagen erop. Het mausoleum van Halikarnassos is in de Middeleeuwen verwoest door een aardbeving.

Mausoleum van Halicarnassus

Schets van het mausoleum van Halicarnassus

 

Het wereldwonder was gelegen in de Turkse stad Bodrum (vroeger Halikarnassus) in zuidwest Turkije. Net zoals de piramide was het een begraafplaats voor een koning. Met name de schoonheid, niet de afmetingen, heeft de bezoekers vele jaren gefascineerd.

Het mausoleum werd afgebouwd in 350 v.Chr., dit was drie jaar na zijn dood en één jaar na de dood van zijn vrouw. 16 eeuwen lang bleef het mausoleum in goede conditie, totdat een aardbeving schade toebracht aan het dak en de zuilenrij. Aan het begin van de 15e eeuw vielen de ridders van Malta de streek binnen en bouwden ze een gigantisch kasteel. Om dit te verstereken gebruikten ze stenen van het mausoleum. In 1522 waren bijna alle stenen opgebruikt. Het kasteel staat vandaag de dag nog steeds in Bodrum.

De basis was een rechthoek van 40 bij 30 meter. Bovenop de fundering bevond zich een trapsgewijs podium waar op de zijden beelden stonden. De grafkamer en de sarcofaag zelf waren gemaakt van albast, afgezet met goud. In het Mausoleum was de grafkamer een rechthoekig vertrek aan de onderkant van het gebouw, het vertrek was te bereiken met een trap die naar beneden liep, de grafkamer was afgesloten met zware marmeren deuren, om grafroof te voorkomen. Het grootste deel van het mausoleum was bij uitstek de zuilengang, die was zo groot dat bijna eenderde van het mausoleum werd ingenomen door die prachtige Ionische zuilen. Deze zuilenrij ondersteunde een piramidevormig dak. Het dak zelf was ook versierd met beelden. Een beeld van een strijdwagen met vier paarden stond op de bovenkant van de tombe. De totale hoogte van het mausoleum van Halicarnassus was 45 meter, waarvan 20 meter bestond uit het podium, 12 meter besloeg de zuilenrij, 7 meter nam de piramide voor zijn rekening en 6 meter voor de strijdwagen bovenop. De grote schoonheid van het mausoleum lag niet alleen in het gebouw zelf maar met name in de grote hoeveelheid decoraties en beelden op de verschillende nieveaus. De beelden waren gemaakt door vier Griekse kunstenaars die elke verantwoordelijk waren voor hun eigen zijde. Wat opvallend was aan alle beelden is dat het voornamelijk dieren en mensen waren die afgebeeld waren. In die tijd was het eigenlijk gebruikelijk om beeldwerken van goden te maken. Sommige van de beelden zijn bewaard gebleven en in het British Museum te zien. Ter plaatse van het vroegere mausoleum zelf zijn nu alleen nog maar de funderingen terug te vinden.

Het mausoleum van Halicarnassus was een indrukwekkend gebouw, niet voor niets wordt het woord mausoleum nog steeds gebruikt voor grote graftombes die we kennen.

Deel dit met je vrienden!