Tempel van Artemis

Tempel van Artemis 550 v. Chr.

De tempel van Artemis is gelegen in Efeze, bij de huidige stad Selçuk, 50 kilometer ten zuiden van Izmir in Turkije. De tempel van Artemis was een enorme tempel, gebouwd door Kroisos in 550 v.Chr. ter ere van Artemis. Volgens een Romeinse geschiedschrijver had het maar liefst 120 jaar geduurd voordat de tempel af was, maar volgens onderzoekers heeft de bouw maar de helft van de tijd gekost.

Tempel van Artemis

Tempel van Artemis

Artemis is de godin van de jacht, de natuur en de geboorte. Volgens velen was dit één van de mooiste gebouwen was dat ooit op aarde heeft gestaan. Philon van Byzantium schreef het volgende: “Ik heb de muren van de Hangende Tuinen van Babylon gezien, het standbeeld van de Zeus van Olympia, de Colossus van Rhodos, het grootse werk van de hoge piramides en de tombe van Mausolus. Maar toen ik de tempel boven de wolken uit zag reizen, werden al deze andere wonderen in de schaduw gezet.” Hij wordt ook wel de grote marmeren tempel genoemd. De tempel was ontworpen door de Griekse architect Chersiphroon. De tempel van Artemis werd niet alleen als tempel gebruikt, maar ook als marktplaats.De tempel werd bezocht door marktlieden en handelslui die de winsten met de godin deelden.

In 356 v. Chr. is de tempel geheel afgebrand door een persoon die zijn naam voor eeuwig in de geschiedenisboeken wilde vastleggen. Alexander de Grote is in deze zelfde nacht dat de tempel afbrandde geboren. Hij heeft later geholpen met de herbouw van de tempel. Door invallende Goten is de tempel in 262 n. Chr. opnieuw vernietigd. In 401 n. Chr. is de tempel helemaal tot de grond toe verwoest door de patriarch (bisschop) van Constantinopel. Later werd de stad Efeze helemaal verlaten en pas in de 19e eeuw werd Efeze opgegraven. Een aantal beelden die bij de tempel werden gevonden staan tentoongesteld in het British Museum.

De tempel was versierd met prachtige bronzen beelden die gemaakt waren door de allerbeste kunstenaars van die tijd en had een afmeting van 110 x 55 meter. De tempel was ongeveer 45 meter hoog. De kolommen waren 20 meter hoog met Ionische kapotelen. In totaal waren er 127 kolommen. De tempel zelf bevatte vele kunstwerken, waaronder vier bronze beelden van amazones.

Deel dit met je vrienden!